OVER ONS

HOW IT ALL STARTED. Een kleine terugblik naar hoe het allemaal begonnen is. Dat moment was november 2019, tijdens een reis in Marokko. De cultuur, het landschap, de kleuren en de creativiteit: het maakte iets groots in mij los. From that moment the dream started chasing me... 

Toen ik in november 2019 door de Souks (arabische markt) van Marrakesh liep werd ik in één oogopslag verliefd op alles om mij heen. Overal om mij heen zag ik prachtige handgemaakte kussens, tapijten, dekens, rieten tassen en nog veel meer ambacht. Ambachtlieden op straat die hun zelfgemaakte producten zo gepassioneerd verkochten, of zelfs ter plekke het product nog aan het maken waren. Zo puur en zo echt, zoiets had ik niet vaak eerder gezien.  Ik werd nieuwsgierig. Hoe zit dit nou precies? Welk verhaal zit hier achter? Ik liet mij vertellen dat veel producten die je terugvindt in de Souks met de hand worden gemaakt door families uit onder andere het Atlasgebergte. Hier komen de kussens en de kleden bijvoorbeeld vandaan. Klein voorbeeldje: er woont een gezin in het Atlasgebergte. De vrouw des huizes weeft een kleed van het schapenwol dat zij verkrijgt bij iemand anders uit het dorp. Na dagenlang weven is het kleed af, en wordt het opgehaald om naar de Souks gebracht te worden. Hier heeft (meestal) een familielid een winkeltje en verkoopt het kleed. Een prachtig economisch systeem, waar de hele familie baat bij heeft. 

Nadat de uitleg was ingezonken ben ik gaan nadenken. Steeds vaker begon ik mezelf af te vragen hoe het toch kan dat we nog steeds massaal kiezen voor grootschalige productie, terwijl we ook kunnen kiezen voor lokale producten die met zoveel liefde en passie gemaakt worden. In de maanden na mijn reis naar Marokko liet deze gedachte mij niet meer los, en besloot ik er iets mee te doen. Het begon met het verzamelen van een paar kleden en kussens, welke ik verkocht via mijn zelfgemaakte website. Toen ik merkte dat de vraag naar dit soort producten groot is, kwamen er al snel meer items deze kant op. De website werd steeds professioneler en inmiddels heb ik een breed scala aan producten verzameld. Het plan is om in nog veel meer landen op zoek te gaan naar lokale prachtstukken en op die manier families over de hele wereld te supporten.